Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest uzyskiwana ze konsumowanych pokarmów. Witamina ta jest pozyskiwana przez skórę wystawioną na światło Słońca. Również pewne produkty spożywcze dostarczają witaminę D. Można również witaminę D suplementować.
Witamina A pełni wiele funkcji w organizmie, w tym utrzymywanie zdrowych oczu, wspomaganie wzrostu komórek, a również wspieranie układu odpornościowego. Witamina A jest nie tylko absorbowana bezpośrednio, ale jest także generowana przez organizm w wyniku przekształcenia beta-karotenu.
https://inflancka.waw.pl/2021/11/10/prawidlowa-dieta/
Dużo ludzi nie stosuje wystarczająco zbilansowanej diety, by zapewnić wszystkie potrzebne witaminy, co doprowadziło do boomu branży środków wielowitaminowych. Środki wielowitaminowe są dostępne w wielu różnych postaciach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Oczywiście oczywistą korzyścią płynącą z korzystania z suplementów wielowitaminowych jest komfort. O wiele wygodniej jest zażyć jedną dawkę suplementu wielowitaminowego, który zawiera wszystkie niezbędne witaminy, w porównaniu z przyjmowaniem wielu różnych środków.
Dlatego że gotowanie zabiera wiele składników odżywczych i witamin z jedzenia, nieuchronnie zaczynasz odżywiać swój organizm tym, czego potrzebuje, jak rezygnujesz z gotowania jedzenia i zaczynasz spożywać żywność surową.
Konsumowanie surowej żywności dynamizuje metabolizm. Trawienie surowej żywności wymaga nieco więcej energii, ale ze względu na korzyści warto wybrać przynajmniej częściowo surową dietę.